Toimitko rajoitteiden alaisena? Kuka ne on asettanut? Mitä jos se oletkin Sinä?

Hieman erilaista pohdintaa tällä kertaa viimeaikaisten kokemusten myötä. Moni meistä kokee toimivansa jonkinlaisten kehysten sisällä niin henkilökohtaisessa kuin ammatillisessa mielessä. Toisilla raamit ovat ahtaammat kuin toisilla. ”Kyllähän minä/me, jos vain…/-mutku…” Itselleni suurin motivaattori on aina ollut, kun joku pääsee kertomaan, ettei tuollaista voi tehdä tai etten pärjäisi. Pitää vaikka ihan piruuttaan näyttää, ettette ole nähneet vielä mitään! Tämä tuntuu pätevän niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Tämä ei tarkoita valtavaa kilpailuviettiä, vaan sitä etten jää päättämättömyyden kiirastuleen makaamaan. Mielenkiintoista on myös, että esim. yrittäjäksi ryhtyessäni juuri voimakkaimmin ja pessimistisimmin ideaan suhtautuneet ihmiset ovat juuri niitä, jotka asioiden onnistuttua ensimmäisenä toteavat, että ”helppoahan tuon on, kun sillä käy aina tollanen säkä”. Matkan varrella ovat täysin unohtuneet itsevarmat analyysit toimialasta tai yrityksen talouden tilasta ja siitä, miten kuvio ei yksinkertaisesti voi toimia. Kun ei itse uskalla ottaa riskiä, on luonnollisesti ärsyttävää, kun joku uskalsi ja se kannatti.  

Valitettavasti sillä säkällä ei pitkälle päästä ja todennäköisyys hyvälle ja huonolle tuurille on yhtä todennäköistä. Muutenhan olisin jo voittanut lotossa! Menestys ja rohkeus riskinottoon sen sijaan kulkevat usein käsi kädessä. Välillä voi vähän tulla turpaankin. Mutta eikös se mene niin, ettei sillä kaatumisella niin väliä, vaan sillä miten maasta osaa nousta ylös?

  Ja kun ei huolehdi liikaa kaatumisista, päätyy kokeilemaan asioita ja lopulta yksi tai useampi niistä onnistuu. Tämä pohjustus lähinnä siksi, että kovin usein rajoitteista puhutaan, kuin jokin ulkoinen taho olisi ne itselle asettanut. Näinkin toki välillä on, mutta jokaisen kannattaisi mielestäni pohtia sitä, onko tuon karsinan ihan itse itselleen pystyttänyt. Se kun on vähän liiankin helppoa. Ja turvallisempaa. On helpompaa perustella itselleen syy nykytilassa pysymiselle, kuin siirtyä epämukavuusalueelle. Ja yhtä tärkeää on muistaa, että muidenkin asettamasta karsinasta pääsee aina hyppäämään pois! Jos koet nykyisen työpaikkasi tekevän asioita mielestäsi väärin, voit aina:

  • Pyrkiä omalla toiminnallasi ja rakentavilla ehdotuksilla muuttamaan toimintatapoja työpaikallasi
  • Hakeutua työpaikkaan, jossa malli on mielestäsi oikea
  • Perustaa yrityksen, jossa lähdet toteuttamaan haluamaasi mallia

Kannan kaulassani korua, joka muistuttaa itseäni tekstillä ”Live your dream”. Tarkoitus ei ole elää yhtä juhlaa, vaan muistaa päätöstilanteissa olla rohkea. Toteuttaa unelmiaan rohkeasti ja aktiivisesti, mutta hyväksyä myös mahdollisuus siihen, että jokainen niistä ei toteudu ainakaan heti. Näin minä ainakin talismaanini tulkkaan.  

  Ja sitten se vaikeus: Pitkästä palopuheestani huolimatta sain juuri itseni ja yritykseni kiinni itse rakennetun karsinan synnistä liiketoimintojamme uudistettaessa. Se kun voi joskus onnistua niin helposti. Mitään haittaa tästä ei ole ollut, mutta olennaista on, että uudet mahdollisuudet avautuivat vasta, kun organisaationa annoimme siihen itsellemme luvan. Olemme näet yhä voimakkaammin profiloitumassa johtavaksi Pre Sales -taloksi näkemyksellisen ja integroidun ulkoistamisen kautta. Tästä tulemme kertomaan mm. kotisivuillamme pian lisää. Oli pysäyttävää huomata, että tällä tiellä olimme olleet jo pitkään. Rakensimme ja hioimme vuosien mittaan erittäin toimivan ja tuotteistetun toimintamallin, konseptin ja hinnoittelumallin, jolla päästiin aidosti muuttamaan tuloksia ja ulkoistetun myynnin tuen markkinaa. Uusia palveluita tuotteistaessamme huomasimme, että kehittämällä edellä mainittuja metodeja eteenpäin saavutetaan uusia lisäpalvelumahdollisuuksia myös kivijalaksi muodostuneessa perinteisessä liiketoiminnassamme. Ja kuten niin usein aiemmin, nämä oivallukset eivät olisi olleet mahdollisia ilman loistavia asiakkaitamme. Eikä aiempia mallejamme välttämättä olisi uudistettu tai kehitetty, ellemme olisi rohjenneet kysellä, miten ne asiakkaillemme toimivat. Juuri tästä syystä auditoimme kaikki asiakkaamme.  

Tämän kirjoituksen toinen opetus voikin liittyä terveeseen tarkasteluun ja kriittisyyteen siitä, onko jonkin kokonaisuuden ympärillä koskaan valmis. Rohkeuden lisäksi tarvitaan siis aimo annos itsekritiikkiä ja jatkuvaa nälkää kehittyä. Tällä tapaa oikeita askeleita otetaan muulloinkin, kuin tienristeyksissä. Eivätkä tärkeät risteykset jää  myöskään huomaamatta.

  Tulevaisuus New Business Officella näyttää erittäin mielenkiintoiselta ja potentiaaliselta. Olemme taas ottaneet rohkeita uusia askeleita ja näyttäisi, että muutamme jälleen markkinaa. Vahvaksi kehittynyt viime vuosiemme konsepti on saanut seurakseen uusia ja porskuttaa edelleen vahvana. Yhdestäkään työkalusta ei ole tarvinnut luopua, olemme saaneet niitä vain lisää! Tärkeintä on uskaltaa ottaa nuo askeleet. Ota Sinäkin omat askelmerkkisi strategiaasi jo tänä vuonna. Yksi niistä voi olla tuottavan ulkoistussuhteen muodostaminen. Ota yhteyttä, meillä tapahtuu nyt mielenkiintoisia juttuja! Ryhdytään parantamaan liiketoimintaanne askel kerrallaan tai jos koet Sinusta löytyvän NBOlaista, hae meille töihin!

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Jani
Jani Ojala Sales and Marketing Director, Partner 040 171 2223